Modstandsbevægelsen
Tyskerne fløj ind over Danmark den 9. april 1940 lidt over 4 om morgenen. Efter få timers kamp overgav Danmark sig - det blev begyndelsen på de 5 år, vi var besat. Det var 5 år med samarbejdspolitik langt hen ad vejen. Vi havde vores eget politi helt frem til 19. sep. 1944, vi havde radio og danske udsendelser, selvom det var censureret af tyskerne. Danskerne lyttede derfor i høj grad til den engelske radio, BBC.
Vores udstilling starter ved modstandsbevægelsen med en udstilling om 9. april 1940. Derefter går vi ned ad en gade fra 1940'erne, hvor der inde i husene foregår forskellige ting, der har med modstandskampen eller dagligdagen at gøre.
Der bliver bl.a. syet tøj af faldskærme i stuen, trykt illegale blade i skolestuen og lavet hjemmelavede våben på værkstedet. Hos købmanden bliver der handlet med rationeringsmærker. Stort set alt var rationeret under krigen: tøj, sko, tobak, sukker og kaffe. De første rationeringsmærker, vi havde i Danmark, var under 1. verdenskrig. Derfor blev de hurtigt taget i brug igen under 2. verdenskrig. De blev brugt til at fordele vores ressourcer mellem befolkningen og som et forsøg på at styre priserne. Det lykkedes ikke rigtig godt, da der var store prisstigninger under krigen.