Modstandsbevægelsen

Tyskerne fløj ind over Danmark den 9. april 1940 lidt over 4 om morgen. Efter få timers kamp overgav Danmark sig - det blev begyndelsen på de 5 år, vi var besat. Det var 5 år med samarbejdespolitik lagt hen ad vejen. Vi havde vores eget politi helt frem til 19. sep. 1944, vi havde radio og danske udsendelser, selvom det var censorat af tyskerne. Danskerne lyttede derfor i høj grad til den engelske radio, BBC.

Vi starter vores udstilling om modstandsbevægelsen med udstillingen om 9. april 1940. Vi går ned gennem en gade fra 1940´erne, hvor der inde i husene foregår forskellige ting, der har med modstandskampen eller dagligdagens liv at gøre.

Der bliver bl.a. syet tøj af faldskærme i stuen, trygt illegale blade i skolestuen, lavet hjemmelavet våben på værkstedet. Hos købmanden bliver der handlet med rationeringsmærker. Stort set alt var rationeret under krigen, tøj, sko, tobak, sukker og kaffe. De første rationeringsmærker som vi har i Danmark, var under 1. verdenskrig. Det var derfor, der også var hurtigt gang i brugen af dem igen under 2. verdenskrig. De blev brugt til at fordele vores ressourcer mellem befolkningen, og som et forsøg på at styre priserne. Det lykkes ikke rigtig godt, da der var store prisstigninger under krigen.

 

gaden

Flere billeder fra vores udstilling

grænse vagte
radio
2verdenskrig
madpakken